Pokládka dlažby a obkladov
Výstavba rodinných domov
Strojové omietky a potery
Previous slide
Next slide

Chyby vo fasádach

Na základe našich skúseností s realizáciou fasád a rôznych opráv, sme sa rozhodli napísať článok, aby ste vedeli čomu sa vyvarovať pri relizácii novej fasády. Či už ju robíte svojpomocne alebo sa zveríte do rúk stavebnej firme, veríme že vám naše rady a postrehy pomôžu.

Najčastejšie chyby

Keďže práce na fasádach prebiehajú vonku je dôležité správne zvoliť čas, kedy tieto práce vykonávať. Je potrebné odhadnúť čas trvania aplikácie novej fasády a prispôsobiť sa počasiu. Teplota by nemala byť nižšia ako 5 stupňov a zároveň by ste nemali robiť fasádu na priamom slnku.

Dodržiavajte pracovné postupy, ktoré uvádza výrobca. Často sa stretávame s tým, že stavbár mení pomery podľa vlastného uváženia. Tak isto je potrebné nechať jednotlivé vrstvy dostatočné vyschnúť alebo vyzrieť. Ak je potrebné, treba dodržať technologickú prestávku, ktorá sa často opomína pre krátkosť času.

V prípade, že idete zateplovať rodinný dom alebo bytovku, kde nie je k dispozícii projektová dokumentácia, odporúčame konzultovať zvolenie hrúbky izolácie, jej typ, ale aj zvolenie správnej fasádnej omietky s projektantom.

Lepenie izolácie pri zateplovaní. Stretávame sa s nesprávnym nanášaním lepidla na izolačné dosky. Problém nastáva ak sa s materiálom na stavbe šetrí a lepí sa len bodovo. Je potrebné dodržiavať technologický postup a naniesť lepidlo po celom obvode a následne bodovo na 2-3 miesta.

Izolácia aplikovaná na mokré alebo vlhké murivo. Ďalší nesprávny postup aplikácie zateplenia nastáva ak sa aplikuje na mokré alebo nevysušené steny, kedy dochádza k prenášaniu vlhkosti do interiéru. Zároveň môže časom vytvoriť na fasáde bubliny a praskliny, kde dôjde k uvolneniu vlhkosti. V tomto prípade je obzvlášť dôležité najprv odstrániť príčinu vzniknu vlhkosti napr. odvodnením, injektážou alebo vykonaním izolácie.

Ak máte podozrenie nejakého problému vo fasáde alebo sa chcete poradiť, neváhajte nás kontaktovať.

Komplexné služby v stavebníctve.

Kontakt

FOLVARG-STAV s.r.o.
Stráne pod Tatrami 164
059 76 Stráne pod Tatrami

FOLVARG - STAV s.r.o. – stavebné a rekonštrukčné práce | Mob: +421 904 346 601 | E-mail: stavbystrane@gmail.com | Po-Pi: 8:00-17:00 | © Folvargstav.sk